De Koning is dood, Leve de Koning, al kost het wel wat.

Met bovenstaand filmpje is gelijk alles gezegd voor vandaag,dus eigenlijk hoef ik niemand meer met mijn gekriebel te vervelen. Maar omdat ik graag vervelend ben, doe ik dat toch.

Vandaag gaan we op pad naar Tennessee, en met name Memphis, en omdat de stad aan de Mississippi maar een paar uur vanaf Little Rock AR af ligt knopen we er gelijk maar een bezoek aan de voormalige woonstee van wijlen de King of Rock ’n Roll aan vast. Graceland ligt aan Elvis Presley Boulevard, dus dat moet eenvoudig te vinden zijn, dunkt ons. En dat klopt. Tegenover het landhuis ligt het Welcome Center, en voor 10 dollar mogen we daar de parkeerplaats opdraaien. Omdat het al weer prettig naar de 90F loopt zoeken we voor de Ford een plaatsje onder de bomen, zodat we niet gelijk gekookt worden als we terugkomen. Onder diezelfde bomen lopen we naar het Welcome Center, maar niet nadat we eerst even een foto van een Japans koppel bij het ingangsbord maken, en zij van ons. Ze waren een beetje aan het hannesen voor een selfie, wat steeds mislukte doordat een stel onbeschofte bezoekers er als maar achterlangs liepen om strak voor het bord een foto te maken, terwijl er verder niemand was, dus 5 seconden geduld was wel gepast geweest. Totaal geen respect voor een ander, alleen maar ikke, ikke, ikke. Dat kon bijna niet anders, was onze collectieve gedachte, dat moesten Nederlanders zijn. En dat waren het. Nadat die opgerot waren, konden wij de licht verontwaardigde  Japanners gelukkig maken, en als wederdienst zij ons. Zo kan het dus ook.

dag10graceland1

dag10graceland2

In het Welcome Center kun je naar diverse gratis tentoonstellingen, zijn er vele gift- en fotoshops (met Elvis op de gesjopte foto) en een aantal restaurants. Maar voor de real deal moet je in de knip, met een aanvangstarief van $34,- p/p. Voor een paar dollar meer mag je ook de auto’s, motoren en vliegtuigen bezichtigen, en de hele echte fans mogen $72,- p/p neertellen voor een extra tentoonstelling over 60 jaar Rock ’n Roll met Elvis, maar krijgen daar wel een mooi geplastificeerd kaartje aan een lanyard voor terug, zodat je gelijk kunt zien dat zij de echte fans zijn, dat dan wel weer. Zo’n fan zijn we nu ook weer niet, maar ik wil wel de auto’s en motoren zien, dus nemen we voor die paar dollar extra de zogenaamde Platinum Tour. Het mag ook wel iets kosten, toch ?

Met kaart worden we verzocht, na een security screening, in een kleine tourbus te stappen, die ons naar de overkant van de weg brengt en voor de deur van het eigenlijke Graceland af zet. We zijn inmiddels voorzien van een koptelefoon en mobiele tourguide en kunnen zo kamer voor kamer afspelen wat we ook met eigen ogen zien, maar dan wel met leuke info en weetjes. Goed geregeld, want je kunt zelfs terug of vooruit spoelen, mocht je wat gemist hebben of sneller door willen.

dag10graceland3

dag10graceland4

dag10graceland5

dag10graceland6

Elvis hield van spullen, veel spullen, en dan ook nog van het “over the top” soort, maar ook van z’n ouders en vrienden, want voor ieder is er wel een ruimte in het huis ingericht. Vooral de Pool (als in biljart) en Jungleroom, waar hij graag mocht chillen met de “gang” getuigen van een erg warrige smaak, het doet je allemaal bijna zeer aan de ogen. De bovenverdieping is niet voor publiek toegankelijk, maar verder kun je overal kijken waar je wil. En als je daar klaar bent mag je naar de garage, die destijds omgetoverd werd tot kantoor voor pa Vernon, en schietbaantje voor de ster zelf. De vele voertuigen kon hij toch niet kwijt in deze voormalige 3-car garage. Die staan ergens anders.

dag10graceland7

Weer even de warmte door en we staan in de Trophy Buiding, waar het begin van de carrière uitgelicht wordt, heel veel gouden platen, trofeeën, awards en kostuums hangen en staan, en de timeline van zijn filmcarrière. Ook zijn tijd in Duitsland, als militair, en zijn huwelijk met Priscilla word hier uitgelicht.

dag10graceland8

dag10graceland9

De volgende stop is de Raquetball Building, waar een gezellige zit is gecreëerd en waar je door een grote glazen wand naar de squashbewegingen van de King & Friends kon kijken. Of een beetje fitnessen of flipperen. Of een beetje op de piano pingelen. De King mocht hier graag zijn (volgens het luisterapparaat) en heeft op de avond van zijn verscheiden nog wat piano zitten spelen. De raquetball hall zelf heeft geen glazen wand meer, maar is helemaal volgehangen met kostuums en gouden, platina en diamanten langspeelplaten en singles (voor de jongere lezer; grote zwarte CD’s [Itunes op een zilveren schijfje]met 2 tot 12 muzieknummers). Indrukwekkend veel

dag10graceland10

dag10graceland11

Daarna volgt de laatste gang, voor zowel de bezoekers als voor Elvis zelf, naar het graf. Hij ligt daar niet alleen, vader Vernon en moeder Gladys liggen er ook, net als grootmoeder Minnie Mae, die de voorgaande drie zelfs overleefde en als laatste bijgezet is. Ook is er een gedenksteen voor zijn tweelingbroer Jesse Garon, bij geboorte overleden en begraven in Tupelo. Het praalgraf het Meditation Gardens en voor de bezoekers is er een soort podium in 3 hoogtes, maar de meeste mensen willen natuurlijk langs het graf over de onderste rondgang. Het was vandaag niet druk, dus er stond nagenoeg geen rij, hooguit 10 tot 15 mensen, maar er zijn altijd mensen die even snel bovenlangs willen en bij “de grafsteen die er toe doet” tussen de mensen door hun foto willen schieten, daarbij het liefst de onderste rij even wegduwen of tegenhouden. Zo ook vandaag, ondanks dat de rij nog geen vijf minuten lang was. En wie waren dat ? Juist, diezelfde aso, blond opgestoken, aardappel in de strot BITCHES van de parkeerplaats. Deze keer hadden ze geluk, want ze wilden Marion en mij even wegduwen, maar we sloten de rangen en hun feestje ging niet door. Kuthollanders, beat it !

dag10graceland12

dag10graceland13

We maken nog wat buitenfoto’s en gaan dan de bus weer in naar de overkant , waar we eerst in de Chrome Grille wat afkoelen en snacken, wat zelfs ín een Caddilac kan, en vervolgens het naastgelegen gebouw de vervoermiddelen van heer Presley gaan bewonderen. Er zitten leuke bakkies tussen, maar door de minimale verlichting zijn ze niet allemaal fijn te fotograferen (flits is verboden), maar we maken er toch een paar. Dan rest ons nog de twee vliegtuigen die ook Zijn eigendom waren. Ook hier een paar plaatjes en dan houden we het voor gezien. Lisa Mary en Priscilla hebben ze weer aan ons verdiend, we zoeken ons hotel op.

dag10graceland14

dag10graceland15

dag10graceland16

dag10graceland17

dag10graceland18

dag10graceland19

Dat is voor vandaag de Holiday Inn Express in het medisch centrum, waar we een King Executive hebben geboekt, dus slapen we vannacht weer in één bed, en een groot bed. De HI van gisteren zou ook King zijn maar die was vergeven, dus namen we ieder een Queen (wel in dezelfde kamer), dat kan wel voor een keer. De kamer is zowaar op de begane grond, en ook nog dicht bij de lobby, dus dat gaat goed. We installeren onze Mr. Coffee en gebruiken hem meteen. Na installatie van de rest van de spullen (het lijkt inmiddels op een goed geoefende militaire operatie) gaan we weer op zoek naar een restaurant, en naar een goede liquorstore voor een voorraadje shine.

We raadplegen daarvoor de website van Junior Johnson, stoker van onze meest favoriete legale Apple Pie Midnight Moon. Er blijkt er één bijkans om de hoek te zitten, een hele grote zelfs, en ze hebben alle soorten Junior in huis. Apple Pie voor export is er net niet genoeg, maar die hebben ze nu ook in lieflijk ogende kleinere uitvoering, dus in plaats van één grote gaan er nu twee kleine mee. Plus nog een kleintje voor op de kamer, want het bier is op. Ja, wij kunnen er wat van. De hele 12-pack Budweiser die we anderhalve week geleden gekocht hebben is nu al op. Echte feestgangers, dat zijn we.

dag10shine

Voor de maaltijd kiezen we vandaag voor Bhan Thai, die hier aan de overkant, achter het Methodist University Hospital zit. Daar hebben we echt zin aan en we besluiten zelfs allebei een voorgerecht te nemen, een Thai Satay, ofwel een sateetje. Dat hadden we dus beter niet kunnen doen. Niet omdat hij niet smaakte, integendeel, hij was prima, maar om de hoeveelheid. “Bij ons” (bij Bai Yok, ook een prima restaurant) is een kipsateetje 3 stokjes platgeslagen kipfilet, zeg maar totaal een halve filet, met wat groenvoer. De Satay is ook kip, maar dan 4 stokken, en op iedere stok een halve kipfilet, en nog wat komkommer erbij. En dat is een voorgerecht ! Toen dat op was (Marion heeft er zelfs 1 stok laten liggen, ik niet want hij was lekker), kon er niet heel veel meer bij in, en het hoofdgerecht moest nog komen. Daar hebben we allebei netjes zo veel mogelijk vlees uitgepikt en toen was de maat en de maag vol. Rijst en groente konden onaangeraakt retour naar de keuken, en ook de box a.k.a. doggy bag werd vriendelijk afgeslagen, net als een desert. We zaten overvol.

dag10sateetje

dag10thai

Terug op de kamer ging er nog net een bakkie koffie en het meegenomen muntchocolaatje in en toen was het uitbuiken geblazen voor TV en achter laptop. In de loop van de avond werd er nog een minijampotje uit de auto gehaald en nipten we nog een slaapmutsje. Morgen zijn we ook nog in Memphis en zoeken we weer de muziek op. Maar daarover morgen meer.

 

Dit bericht werd geplaatst in Day by Day. Bookmark de permalink .

5 reacties op De Koning is dood, Leve de Koning, al kost het wel wat.

 1. moonlight91 zegt:

  mooi verslag van Graceland, roept leuke/mooie herinneringen op… en tja Nederlanders op de parking, die troffen wij daar ook, maar in ons geval een sympathieke vent .. wij hebben er ondanks dat we geen elvis fans zijn, nooit geen spijt van gehad ,dat we daar binnen gelopen zijn

 2. Sonja zegt:

  Geweldig he Graceland, ik geniet van je foto´s en verslag, heerlijk brings back memories. Sommigen laten zelfs een traantje bij zijn graf. Die $%& hollanders, nou we kunnen er over meepraten, wat een stelletje aso´s, je merkt het al bij de gaten en dan in het vliegtuig, yak.
  Geniet verder van jullie trip!

 3. José zegt:

  Wat een geweldig verslag met mooie foto’s! Jullie hebben echt al heel veel gezien en beleefd, erg leuk om te lezen hoor.

 4. Renate zegt:

  Ik vond Graceland ook indrukwekkend. Mooi om gezien te hebben, ook die auto’s en vliegtuigen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s