President for a day, daar ben je mooi klaar mee

Tot ons groot genoegen bevalt de Best Western, en de fijne bedden prima, en zeker na het ontbijt, wat inbegrepen is. Het is een hele uitstalling, diverse soorten brood en cereals, koffie, thee, melk, sinas- en appelsap, warme bakken met sausagepaddys en eieren en je kunt zelfs wafels bakken. We zijn nog net op tijd, maar ook nu wordt alles nog aangevuld. En voor onderweg ligt er nog fruit. Prima voor elkaar. Maar wij gaan nog niet direct onderweg want 2 straten verderop zit de winkel die gisteren gesloten was, en die we zeker willen bezoeken; Route 66 Harley Davidson, die z’n naam te danken heeft aan de route, vanzelf, en dat zij zo slim waren om die te claimen. Het is ook weer een forse zaak, waar binnen alles volgens Harley standaard is ingericht, zoals de fabriek dat “bevolen” heeft, maar buiten hebben ze wel wat leuke dingetjes toegevoegd. Maar vanwege de naam moeten we er natuurlijk wel even naar toe, en wat spulletjes met die naam met ons meenemen, uiteraard.

dag9hd1

dag9hd2

dag9hd3

Dan duiken we de Muskogee Turnpike op, een tolweg die ons dwars door indianengebied leidt, met Muskogee, hoofdstad van de autochtone Amerikanen, met de jongste Amerikaans burgemeester ooit, als centrale stad. Net voor de stad houdt de tolweg op, om net na de stad weer te beginnen, zo hoeven de inwoners zelf geen tol te betalen, als ze in de stad blijven. De rit van vandaag is weer wat eentonig. Bosrijk, heuvelachtig gebied, op zich wel mooi natuurlijk, maar na een uur of twee van hetzelfde begint dat wel wat te vervelen. Dus is het dan tijd voor wat hapsnapwerk. In het onvolprezen Clarksville verlaten we dan ook de Interstate 40.

De keus valt op de Mac, vooral vanwege de koffie. Daarbij smaakt natuurlijk ook een Apple en Cherry Pie, en voor de hartigheid nemen we een doosje Nuggets. Marion stelt voor om buiten te gaan zitten, want binnen is het overfris, en buiten al weer heerlijk warm. Maar vanwege een mankement aan de Playground is de hele buitenboel maar afgesloten, dus zoeken we binnen een plekje. Nog voor dat we de derrière aan de stoel hebben begint het buiten te stortregenen, en niet zo’n klein beetje ook. De Playground, die toch tegen het gebouw aan staat, is door de regen niet eens meer te zien, dus met een grote glimlach eten we onze lunch. Je kunt het geluk maar hebben. Als we het dienblad in de prullebak legen is de ergste regen weer voorbij, en met een enkele druppel op de bril bereiken we de Ford.

Zo af en aan vallen er nog wat druppels de laatste 160 kilometer, maar in Little Rock-Arkansas is het gewoon zonnig en droog. We bivakkeren de komende nacht in een Holiday Inn in noord Little Rock, en de Garmin weet die maar met moeite te vinden. Het moet wel de meest veilige HI ter wereld zijn want we zijn omringd door diverse politieafdelingen en gerechtsgebouwen. Maar het hotel ziet er goed uit, en de kamer is schoon en voorzien van al de voorzieningen die we willen. En na de koffie willen we naar Bill Clinton’s toko, het Presidential Center waar onder andere een bibliotheek, een museum en een publieke school toe behoren. Voor het museum hebben we nog ongeveer een uur de tijd, maar dat moet wel lukken.

dag9bill1

dag9bill2

Omdat we wat laat zijn wordt ons aangeraden om op de derde verdieping te beginnen, want daar is de Oval Office, de echte blikvanger van deze tentoonstelling. Nu heeft dat bureau altijd al mijn aandacht getrokken, dus gaan we akkoord. Het is inderdaad een 1:1 replica van het belangrijkste kantoor te wereld. Veel exact nagemaakt, maar ook veel gedoneerd door Bill en Hill, spullen die ze ook zelf ingebracht hadden toen ze naar DC verhuisden, uiteraard. Erg leuk om te zien. Ook op deze verdieping veel over de speciale gebeurtenissen op 1600 Pennsylvania Avenue, zoals Kerst, Pasen en de bezoeken van andere staatshoofden en de giften die ze meebrachten. Ook andere giften, van bedrijven en particulieren, staan hier tentoongesteld. En de Lifelines van zowel Bill als Hillary, waar we zien dat Bill eigenlijk geen Clinton is maar Blythe. Clinton is de naam van zijn stiefvader, de 2e man van Bill’s moeder, weer getrouwd nadat zijn eigen vader op jonge leeftijd overleden is.

dag9bill3

dag9bill4

dag9bill5

dag9bill6

dag9bill7

Eén verdieping lager is een hele tentoonstelling van alle buitenlandse reizen en missies die de Clintons gedaan hebben, waaronder natuurlijk ook het bezoek aan Nederland, al mis ik wel de klompen, tulpen of foto’s van een pannekoek etende Bill in Delft. De badge die Bill droeg (er hangen er tientallen) heeft wel een Nederlands tintje, hij is als een Delfts Blauw tegeltje, en in mijn opinie staan er echte wietblaadjes op, ook typisch Nederlands. Aan de andere kant is een wand met displays van al zijn jaren in Office, en wat hij in het land zelf gedaan heeft, compleet met boeken waarin zijn dagprogramma’s staan, vanaf het ontbijt tot aan bedtijd, alles van minuut tot minuut geregeld. Ik mis wel al die minuten die hij met de stagiaire doorbracht, die staan nergens vermeld. Toch jammer. Wat dan wel weer leuk is, is een interactieve replica van de Cabinet’s Room, de stafkamer, waar de president overleg had met zijn ministers en Chiefs of Staff. Het is ook weer een 1:1 nagebouwde kamer, maar nu zonder touwen, dus mag je zelf plaats nemen waar je wil. Kennelijk doen weinig mensen dat, misschien omdat ze niet durven, misschien uit respect, maar ik wil wel even “presidentje spelen”, en neem dus plaats in de stoel onder de vlaggen, U raadt het al, de stoel van Bill zelf. Daar geef ik, behalve orders aan het kabinet, ook even een imitatie van een voorganger van Mr. Clinton, Tricky Dickie, en herhaal Bill’s bekendste toespraak; I did not have sex with that woman.

dag9bill8

dag9bill9

Op verdieping 1 zijn we weer terug bij de ingang, en uiteraard giftshop, en nog maar net op tijd om een herinnering aan te schaffen. Want ondanks dat het nog geen vijf uur is (8 voor of zo), en er boven nog allerlei mensen aan het bezichtigen zijn, staat het personeel al in de startblokken om te vertrekken. Alleen omdat we contant en gepast kunnen betalen kunnen we het souvenir nog kopen. Ook hier zijn ambtenaren dus gewoon ambtenaren, want ook dit valt onder de State Historics. Als laatste klikken we nog even wat foto’s van de Presidential Caddilac  van de oud president.

dag9bill10

Via de Main Street Bridge over de Arkansas River gaan we weer Noordwaarts, waarbij het ons opvalt dat de binnenstad van Little Rock erg lijkt op een typische Small Town USA binnenstad, terwijl deze hoofdstad van Arkansas toch een echt grote stad is. De grote skyscrapers staan wat verder weg uit het centrum, en aan de oever van de rivier is het gewoon gezellig kleinkneuterig. Er rijdt zelfs een nostalgische oude tram, die met ons de rivier overgaat. We zagen hem wat laat, dus vandaar de snelle foto. Voor wie hier ooit nog eens komt, langer dan één nacht blijven is de moeite waard.

dag9tram

Op de andere oever duiken we het bos in, want aan de andere rand daarvan zit een ons welbekend restaurant, Texas Roadhouse. Die kennen we vanuit Kissimmee, en is één van onze favoriete steakhouses. Ik heb ze wel eens boven Outback en Longhorns geklasseerd om hun biefstukken, en dat maken ze ook vandaag weer helemaal waar. Normaal ben ik nog al fan van hun Roadkill, een echte cholesterolbom, maar die kan ik vandaag niet aan, en ga dus net als Marion voor de Filet Medaillons, zij met mushroomsaus en de volgeladen gepofte aardappel (de eerste van de vakantie), en die van mij met pepersaus en dikke patatten, en het is allemaal weer eersteklas. Je kan het afdoen met een totaal ongekarteld mes, want hij zakt vanzelf door de biefstuk heen, zo mals. En voor iets meer dan 4 eurotientjes hebben we een maaltijd waar je U tegen zegt.

dag9texasrdhs

Na de maaltijd verzorgen we de Ford bij overbuurman Exxon, nemen daar wat kleine Cinnamon rolletjes mee voor bij de koffie en vermaken we ons de rest van de avond met TV en onszelf. Morgen gaan we weer een staatsgrens over en gaan op bezoek bij de bekendste artiest van dit mooie land.

Dit bericht werd geplaatst in Day by Day. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s